zaterdag 29 oktober 2011

Rollercoaster gratis!

Ik zou bijna mijn inloggegevens vergeten zijn, zolang heb ik al niet hier ingelogd. (Gelukkig onthoudt mijn laptop alles, dus hoef ik ook niet te proberen of ik het nog weet). Het leven neemt me momenteel in zijn rollercoaster en stuurt me gratis rondje, na gratis rondje, na gratis rondje om me dan vervolgens tollend op mijn benen achter te laten. Dierbaren om me heen hebben mijn tijd nodig, adviezen nodig of  mijn hand die ze mee op sleeptouw neemt. Vermoeiend, maar ik kan het (nog) niet los laten. Maar wat komt er intussen van mezelf terecht? Mijn doelen, dromen en idealen of gewoon dagelijkse taken? Weinig! Een druk leven is een weinig duurzaam leven. En tijd om te dromen en plannen is er ook al niet. Maar ik krabbel door, probeer me vast te houden aan de dingen die ik al bereikt heb en door het lezen van jullie collega-bloggers blijf ik stroomstoten van inspiratie krijgen. Dat lezen deed ik net in bed, op mijn dierbare Ipad en die stroomstoot raakte me zo dat ik besloot er toch maar er uit te gaan en te gaan ruimen, na eerst weer eens wat te schrijven. Want de orde en overzicht in je huis is een eerste stap naar de orde en overzicht in je verdere leven. Toch?

Bij mijn veranderingen op klein vlak heb ik nog een paar vragen voor jullie;

  • Ik ben overgegaan van mijn Senseo naar een gewoon koffiezetapparaat. Het is nog steeds wennen en soms glimlacht de Senseo me nog toe. (Van de slaapkamervloer van zoon, waar hij staat om opgeborgen te worden voor zijn "later"). Wat me definitief over zou kunnen halen is het vinden van zo'n nylon filterzakje! Eerder las ik bij Blokker, maar ik kan het bij verschillende Blokkers niet vinden. Wie weet waar?
  • Wat zien jullie nou als milieuvriendelijker (op afvalvlak); wijn uit een fles, die weer retour gaat in de glasbak, of een containerverpakking van drie liter, langer houdbaar en gaat op in plastic en papierafval? En dat 1x tegen vier flessen? Stoppen met wijn is het allervriendelijkst natuurlijk, maar dat is nog geen optie. :)
Die of die??


Ik heb nog wat leuks ontdekt op het gebied van inzetten van electronica voor een leuker leven. Het boodschappenlijstje van hieronder kan ik zo doormailen! En dat deed ik gisteren naar mijn zoon, die dat weer leest op zijn Iphone, met de boodschap dat te gaan halen bij de Lidl en dat mijn pinpas op de eettafel lag. En toen ik van een 8-urige werkdag thuis kwam, stonden alle boodschappen op zijn plek. Waarom hij? Omdat de meeste van die boodschappen dingen zijn die mijn kinderen graag willen. Die kunnen niet helemaal mee met mijn Zero Waste, dus afwijkende, aankopen. Mooi, maar dan haal je ze maar zelf. :).

Kinderen? "Mam, ik ga echt lekker lang douchen hoor! Zeg maar wat het me kost per maand!!"

Oh, ik wil nog veel meer schrijven, maar kan niet drie weken samenvatten hier. Hopelijk komt het weer regelmatig in kleinere stukjes.

zondag 2 oktober 2011

De kracht van lijstjes

Ik schreef eerder al dat ik als een kip zonder kop mijn boodschappen kan doen soms. Dan eens hier, dan eens daar, dan eens zus, dan eens zo.. zooo vermoeidend! Ik begreep dat het anders moet, wil ik het verantwoorde leven, shoppen, no-waste volhouden. Ik  heb hier en daar gelezen bij  gestructureerde bloggers onder ons die blijkbaar geen last chaos bij het shoppen hebben. Ik heb wat van deze schrijvers gepikt! Een weekmenu maken! Ja, na jaren tobben en proberen is me dat niet geheel onbekend, maar volhouden was er niet bij.

Afgelopen week deed ik het wel; kijken wat er in koelkast, vriezer en voorraad is, kijken wat op moet, hoeveel tijd ik op dagen heb en  daarop een menu maken. En het werkt! Ik hoef niet om 5 uur nog te gaan denken wat ik ga eten om vervolgens te ontdekken dat ik net een ingrediënt mis en dan maar weer iets maak waar ik niet helemaal blij mee kan zijn.


Het leuke van menu's en boodschappenlijstjes maken is dat ik het nu op mijn Ipad doe. Ik weet het, op papier gaat ook, maar bij mij werkt het beter als ik er tegelijk leuke (digitale) dingen mee kan ontdekken.



Een heel simpele App is het boodschappenlijstje ShopShop. Je boodschappen op het lijstje intikken en klaar. Zijn de boodschappen gedaan dan vink ik ze af. Het mooie komt daarna pas, het verhuist naar mijn standaard boodschappenlijstje. En zo al gebruikend ontstaat er mijn eigen standaard boodschappenlijst en is het makkelijk te doorlopen, aanklikken en het gaat naar mijn nog te kopen boodschappen.

Eerst gebruikte ik soms de Appie-app, maar die is natuurlijk helemaal ingericht op de Albert Heijn en daar heb ik nog maar weinig te zoeken. Nu maak ik mijn eigen persoonlijke boodschappenlijst, weet waar ik de spullen ga kopen en heb altijd overzicht. Zo simpel en zo doeltreffend. Ik zou het zelfs nog kunnen splitsen in verschillende lijstjes, bijvoorbeeld een lijst voor de biologische winkel apart of een lijst voor dingen die ik normaal altijd vergeet zoals lampen of garen. Maar voorlopig werkt deze ene lijst, die gevuld wordt nadat ik mijn menu heb opgesteld.

En dan heb ik de koopronde nog. Ik zie wat ik hebben moet, ga op tijd naar de boer, loop in lunchpauze binnen bij de biologische winkel of de kaaswinkel en vooral zorgen voor een flinke voorraad lang houdbare spullen. En zo verdeel ik de boodschappen over de week en heb ik er weer helemaal plezier in.

En nu eens kijken wat we vanaf dinsdag eten...