zaterdag 31 december 2011

Mijn 52 doelen

Het zijn er nogal wat, 52 doelen. Bij anderen heb ik er al veel gelezen en vaak willen we hetzelfde en vaak al jaren, maar misschien, door het zo te benoemen en "hard" te maken, komt het ervan en kunnen we op 31 december 2012 zeggen.: "Dat heb ik toch maar mooi gehaald!"



Ik dacht er een hulpmiddel bij te gebruiken, een map met van die gekochte tabbladen met nummers 1t/m 52 en achter elk tabblad voor mezelf mijn stappenplan en/of vooruitgang te noteren. En daar ging ik al in de fout, ik moet er niks voor kopen! Ook niet dat boekje van recycled papier wat ik gisteren bijna kocht voor 11 euro. Want dat papier kan ik zelf wel recyclen. Dat boekje gaat er dus van komen, met de 52 hoofdstukken en 31 december weet ik wat ik volbracht heb.


Mijn 52 grote en kleine doelen;


1.     Vanaf 1 januari alle uitgaven noteren.
2.     Binnen het al opgestelde jaarbudget blijven
3.     Terug naar mijn weinig-afval-streven.
4.     ’s Morgens opstaan en de deur uitgaan zonder mijn computer aan te zetten. Die computer kost me zomaar een uur werk á aardig wat euri per uur.
5.     De drie keer per week naar de sportschool volhouden. En over een half jaar een uur achter elkaar kunnen hardlopen. (Is nu een half uur, met moeite soms)
6.     Weer terug naar de 80 kilo die ik twee jaar geleden was. (dan moeten er wéér 18 vanaf). Grrr..
7.     Géén geld meer uitlenen, voorschieten, bijspringen aan mensen waarbij ik weet dat het niet terug komt.
8.     Voor mezelf geen kleding meer kopen omdat er voor de maat die bij mijn 80 kilo hoort, genoeg in de kast hangt. Geen enkel stuks kopen dus!
9.     Zonnepanelen installeren.
10.  Uitvinden of een aanbouw aan mijn hoekhuis mogelijk is, én rendabel, want hij moet wel geld genereren.
11.  Mijn tuin een gezellige en onderhoudsarme tuin van maken, allemaal nog steeds low-budget.
12.  Mijn al volwassen kinderen steunen in het vinden van hun weg in het leven.
13.  Geld wat ik eerder uitleende terughalen. Elke euro terug van die de duizenden is er één.
14.  De ZZP-boekhouding verbeteren.
15.  Nu echt beslissen wat ik met mijn auto doe; of weg, of als “zaakauto”, of inruilen voor een auto die meer vrachten kan vervoeren. (in verband met alle andere plannen).
16.  Over LA(en te weinig T)-relatie ook maar eens diep nadenken en de juiste conclusie trekken.
17.  Vakantiewoningruil uitzoeken, aftasten en waar mogelijk uitvoeren. (daarbij hoort natuurlijk mijn huis bezoek-klaar maken)
18.  Mijn menulijst per week opstellen en daarbij rekening houden met minder vlees, minder calorieen en niet te duur. En dan ook nog snel klaar met seizoensproducten. (Wat een uitdaging!)
19.  Mijn huis nog leger maken en goed organiseren.
20.  Nog een laatste poging doen om mijn kinderen wat duurzamer te laten denken.
21.  Blijven dansen!
22.  Blijven dromen!
23.  ’s Morgens om 8.30 op mijn werkplek zijn (met mijn luie kont!) Misschien wel 8.00 uur zoals “vroeger”.
24.  Veel vaker bloggen, vooral over de afspraken met mezelf.
25.  Nog meer op energiebesparing letten.
26.  Een notenboom, pruimenboom en druivenstruik in mijn tuin planten.
27.  Veel vaker en verder met de hond lopen.
28.  Niet kopen, niet kopen, niet kopen!
29.  Buiten de deur eten met dochter kan ik niet helemaal afschaffen maar samen afgesproken dat we alleen bijzondere tentjes gaan ontdekken en niet meer naar die grote M.
30.  Niet de nieuwe Iphone 4s kopen, niet een macbook kopen, tevreden zijn met wat ik heb. (Waarom blijven electronische speeltjes zo trekken?)
31.  Zoveel mogelijk papier buiten de deur houden; kranten, folders, geadresseerde zooi.
32.  Me verdiepen in het composteren. Misschien kan ik de huidige inhoud bij het inrichten van de tuin al gebruiken?
33.  Op mijn werk ook weer wat actiever plastic inzamelen en wegbrengen, letten op printen
34.  Veel, en dan ook echt veel, zelf bakken, koken, wecken, invriezen.
35.  En dus de moestuin serieus nemen.
36.  Mijn laatst vier vakanties in mooie digitale albums gieten. Het is nu geen schoenendoos, maar een harde schijf vol. Die schoenendozen staan er ook nog maar daar doe ik dit jaar maar niks mee.
37.  Inkomen voor de toekomst zoeken! In alle vrijheid en blijheid.
38.  Naar camperbeurzen gaan.
39.  Mijn tantes vaker bezoeken.
40.  Aandacht en complimentjes blijven geven aan de mensen om me heen en wat verder weg.
41.  Leuke dingen met vriendinnen doen (met weinig geld). Uitkijken dat ik me niet in mijn huisje en achter pc terugtrek. (Of iPad op de bank).
42.  Pensioensparen regelen. (afspraak is al gemaakt)
43.  Afvallen, afvallen, afvallen. (Ja, ja, staat er al, maar ik kan het mezelf niet vaak genoeg zeggen!).
44.  Mensen die alleen maar energie vragen op een afstand houden. ( Ik wil tenslotte energie besparen ;))
45.  Het principe Refuse, refuse, re-use en recycle dagelijks blijven praktiseren.
46.  Niet roddelen en niet zo oordelen.
47.  Love, eat and pray.
48.  Zoeken naar woonboten, in ieder geval blijven fantaseren over wat allemaal kan. En bij veel dromen beseffen dat ze werkelijkheid kunnen worden. Anderen gewoon laten lachen als ze weer lachen om mijn wilde plannen. Wie het laatst lacht…
49.  Kapotte en niet-affe dingen in mijn huis allemaal aanpakken.
50.  Mijn weblog bij f*cking web-log weer repareren en oppakken. 7 jaar historie is in het wereld wijde web een eigen leven gaan leiden.
51.  Geen verjaardagen en zelfs uitnodigingen daarvoor vergeten, ondanks alle ingebouwde reminders
52. En vooral.. door alle "doelen" en "dromen" mezelf niet gek maken, blijven genieten van mijn kinderen, mijn werk, kleine dingen en mooie mensen om me heen.  

Nog een paar uur.. dan begin ik. :) Nu eerst nog een paar eigen gebakken oliebollen, top 2000, en bij andere loggen buurten.. En natuurlijk wens ik ieder toen dat zij haar doelen bereikt. Of zijn doelen! 







woensdag 28 december 2011

Aan alle kanten in de fout..

Het is duidelijk..over successen is het makkelijker schrijven dan over eigen falen. En ik was stil de laatste weken he? In mijn hoofd heel druk met duurzaam zijn, op mijn werk, in huis en met de mensen om me heen vooral alleen druk zijn. De zero waste boodschappen schieten erbij in, verantwoord eten schiet erbij in, gratis buiten lopen werd een sportschool en aan alle kanten knaagt het aan me. Het gevoel van net niet alles onder controle hebben. Ken je dat gevoel van een acrobaat met 6 ballen? Concentreer je op één, valt er een ander. Pak je de ander op, en een tweede en een derde, dan is de vierde al weer ver van je afgerold. Zo voel ik me in het dagelijks leven. Maar een acrobaat is er ook niet in ene gaan staan en het kunstje vertonend. Die heeft ook moeten oefenen en oefenen en oefenen. En gelukkig is het bijna 1 januari en kan ik me weer overladen met allemaal goede voornemens. Wél alles op een rijtje, wél alles goed doen en wel helemaal "in control" en vooral blijven oefenen om me al die zelf opgelegde gewoontes een echte gewoonte te maken. Hier en daar zie ik allemaal lijstjes verschijnen met 52 voornemens en ik denk dat ik dat binnen een paar dagen ook wel kan hebben.

Maar eerst geniet ik nog na van mijn Kerst. Veel gewerkt de week ervoor, boodschappen gedaan en het was niet eens zo druk in de winkels. Iedereen bezuinigd of de openingstijden zijn nu gewoon ruim? Menuutje gemaakt want mijn zussen met mannen en kinderen zouden bij mij komen eten. 11 mensen totaal, en een hoog "lust ik niet" gehalte. En in plaats van me daarover op te winden zocht ik nu de uitdaging in een menu waarbij dat bijna uitgesloten zou zijn. En wat zo dicht mogelijk bij mijn moeders kerstdiners zou komen. Helaas was dit nu al de vierde kerst zonder ouders. Maar mensen.. wat heb ik genoten! Er was kalkoen (waar las ik ook alweer dat verhaal over de rampen die een kalkoen mee moet maken?), spruitjes, aardappeltjes, gestoofde peertjes (voor het eerst zelf gedaan!), daar was mijn moeders servies, lieve zussen, een geordende keuken, geen stress, veel plezier, kinderen die alles aten, wandeling, films, en veel dankbaarheid van mijn zussen. Duur en niet duurzaam maar het was het waard.


De avond ervoor? Met mijn twee kinderen gourmetten. Het gebeurt niet veel meer dat we met zijn drieeen aan tafel zitten en nu was er alle tijd, veel gesprekken, een super mooi kado voor mij waarbij ik het niet droog hield. We deden niet veel met het bijbelse verhaal waar ik toch mee ben groot gebracht, maar ik had (en nog) een heel vredig gevoel. Ik ging bijna spinnen.

En nu ga ik mijn leven weer beteren op consuminderen.En zelf ook weer wat minderen. Vandaag een bijkom dagje gehad, morgen en overmorgen weer werken en werken aan de 52 voornemens, maar dat gaat niet moeilijk worden.


En als schrijf ik niet zo veel, ik lees jullie wel! Blijf me vooral inspireren!