zondag 17 juni 2012

NIET aflossen!


Zo, dat is een ander geluid he? Ach, ik roep ook maar wat, weet niet wat echte wijsheid is. Maar het lijkt nu wel of we alles en alles opzij moeten zetten om "later" een afbetaald huis te hebben. Of we het dan helemaal gemaakt hebben. Leuk als je tegen je 65e niet meer aan een maandelijkse hypotheekbetaling vast zit. Je huis vrij. Minimaal toch wel een 250.000 eigendom. Rijkdom! Maar.. het zit wel in stenen. Stenen die onderhoud vragen, daken die gerepareerd moeten worden, sanitair weer eens vernieuwd, een tuin onderhouden.. geloof me, ik spreek uit ervaring. :). Je werkt je nog de pestpokken om je wonen ook een woonplezier te laten zijn.

En dan ben je ouder, meer kwalen en gebreken, je kinderen uitgevlogen, doen hun eigen ding. Jij geen werkplicht meer en jij aait af en toe even over je eigen stenen, zittend bij je bedje geraniums. JOUW stenen en JOUW geraniums. En zo stond ik vorig jaar voor een dilemma.

Een mogelijkheid om mijn hele huis afbetaald te hebben. Gratis te wonen. Dan had ik nu mijn stenen kunnen aaien en zeggen dat ze mooi van mij zijn. Ik vroeg nog aan mijn boekhouder wat te doen. Zijn antwoord was al, "de mooiste hypotheek is geen hypotheek". Ik luisterde niet en wilde ook geen financieel adviseur raadplegen. Waarom niet? Een financieel adviseur denkt ook alleen maar in rendementen, belastingvoordelen en pensioenen. Provisies in het slechtste geval. Ik denk in dromen. In mogelijkheden. In alternatieve wegen. Ik koos de gulden middenweg (is dat spreekwoord nu de euromiddenweg?). Ik loste de helft van mijn huis af en nam voor de andere helft een nieuwe hypotheek. Wel een zekere bankspaarhypotheek. Zodat ik aan het eind toch grotendeels aflos. De zekerheid van een vaste renteopbrengst van de inleg. Ik deed nog wat extra inleggen, zodat dat stukje ook lange tijd goeie rente krijgt.

Mijn leven is al  een stuk op weg op het pad van "later", qua leeftijd. Ik wilde niet alleen "voor later" bezig zijn, later is ook nu!. Het stuk euro's wat ik over had zette ik op de bank. Ik probeer daar de hoogst mogelijke rentes voor te krijgen. Ik zal niet helemaal de rente binnen halen die ik betaal, die berekening vind ik overigens veel te ingewikkeld om aan te beginnen; rente in, rente uit, HRA, forfait, spaarpotje als ik geen woonlasten zou hebben.  Maar goed.. dat beetje verschil heb ik over voor mijn "rijkdom"; vrijheid om keuzes te maken, vrijheid om te dromen, de moed om als ZZP-er te beginnen. Wat er dan weer voor zorgt dat ik weer een extra spaarpotje op kan bouwen. Waar mijmer ik dan over?

 • Soms is het een aanbouw aan mijn huis voor een B&B. Een bijbaan voor als ik enige tijd zonder werk zit.
 • Een huisje in een zonnig, wat goedkoper, land. Er is dan vast wel iemand die tegen betaling een poosje in mijn hollandse huis wil wonen. 
 • Dan denk ik weer aan een klushuisje. Lekker een jaar lang fulltime zelf aan de gang. 
 • Of ga ik alsnog studeren?
 • Stop ik op mijn end vijftig met werken? En dan punt 1,2,3 en/of 4 doen?
 • Mocht mijn opdracht (die toch al  twee jaar duurt) ophouden, (en die kans is niet onwaarschijnlijk) koop ik dan een camper en ga reizen? Beetje gelijk aan dot 2. 
En wat als ik daarna niet meer aan het werk kom? Ik heb plezier in consuminderen, ik doe mijn best het spaarpotje te laten groeien. Zoek naar wegen waar ik het nuttige (geld verdienen) met een aangename (zonnig) leefklimaat kan verenigen. Ik leef maar één keer. Kan echt niks meenemen in mijn kist.

En mijn prioriteit is dus niet aflossen, maar wat wisselgeld hebben voor leven. Mocht het helemaal uit de klauwen lopen, dan sta ik al lang genoeg ingeschreven voor een huurhuis. Helemaal niks mis mee. En ja.. daar kan ik het eens zijn met aflossers.. een overwaarde geeft rust. Dus tot dat punt is het raadzaam om af te lossen. Dat dan wel.
En intussen kan mijn zoon weer gaan studeren. Na drie jaar werken. Ik heb hem beloofd bij te springen. Ik heb mijn dochter kunnen helpen haar huurhuis mooi in te richten.We leven met de euromiddenweg, beetje sparen, beetje leven, beetje dromen. En misschien blijft het bij dromen.. maar dan had ik toch het gevoel dat alles mogelijk is.

Er zijn genoeg problemen (ook hier), die met geld niet op te lossen zijn. En daarom geeft een potje met wisselgeld me meer plezier dan eigen stenen.

Desnoods koop ik dat huis wat in in Hongarije zag, toen ik daar met vriendin was. Beetje klussen en ik woon gratis. :)

12 opmerkingen:

 1. Dus dat noemen ze in Hongarije een opknappertje?
  Ik kan mij wel vinden in jouw ideëen over aflossen. We leven vandaag en daar moeten we ook van genieten! Niet alles over de balk smijten, maar zorgvuldig en plezierig je geld besteden/ sparen/ aflossen.
  Wie zegt mij dat ik 65 wordt? En of ik dan de gezondheid en zin heb om vanalles te ondernemen?
  Ik ga voor een goede nachtrust: Leuke dingen doen van ons (eigen) geld en een reserve opbouwen om een financiele klapper op te kunnen vangen.

  Slaap fijn!
  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind zeker dat je ook nu/vandaag gewoon moet genieten, maar vind het voor mezelf wel een uitdaging om dat met minder te doen en niet met de gebruikelijke dingen, maar meer met ervaringen. En dat kost vaak een stuk minder. Hier is het volledig aflossen van de hypotheek en gratis wonen wel een droom. Want dan ben je immers ook vrij(er) om je huis te verkopen. Stel dat ons huis 4 ton waard is. Het is helemaal afbetaald, wij zijn 65 en we willen niet elke dag meer met het huis bezig zijn. Dan kunnen we ons huis net zo makkelijk voor 4 ton verkopen, als voor 3 ton. De prijs past zich immers aan aan de markt, we hebben geen hypotheek waar we rekening mee moeten houden ivm restschuld en kunnen tegen een marktprijs dan ook b.v. een vakantiewoning kopen en van de rest rente trekken en leuke dingen gaan doen.

  Op dit moment betalen we nog ruim €1500 aan hypotheekrente per maand, dat is toch zonde!

  Een middenweg is denk ik overigens wel heel goed, maar dat hangt ook een beetje van je situatie af. Wij hebben een hoge hypotheek die eerst vraagt om een wat meer drastische aanpak. Des te dichter die bij een normaal niveau terecht komt, des te meer we de middenweg op kunnen zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp heel goed dat elke situatie verschillend is en begrijp zeker dat je een groot stuk wilt aflossen. De rust komt pas als je maandlasten niet meer zijn dan een huurprijs. Ik wens je veel succes bij je aflossen!

   Verwijderen
 3. Ieder's situatie is anders en daarom denk ik dat je absoluut gelijk hebt. We moeten naar onze eigen 'plek', plannen en doelen kijken en op die manier beslissen.
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons is het heel simpel; het is voordeliger om wel een deel af te lossen. Het aflossingsvrije deel. Waarom? Omdat de lasten domweg lager worden en dat hebben we ook nodig, gezien we voorlopig steeds minder inkomen hebben. Wij gaan niet alleen aflossen, maar hebben straks ook weer een goede buffer. Alleen maar kopen kopen en veel geld op de bank wordt je ook niet gelukkiger van. Ik weet niet of ik 65 wordt, maar zolang ik gewoon simpel kan leven, mijn eten en drinken gewoon kan betalen en de vaste lasten dan ben ik gelukkig. Iedereen moet overigens gewoon doen wat hij/zij zelf wil. Kan ik niet voor een ander bepalen:)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo veel mensen, zo veel situaties. Er is nooit iets dat voor 100% van toepassing is op jouw situatie, je wensen en je mogelijkheden. Heel ruig, beetje Europa rondrijden in je mobilhome :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is ook niet aflossen om het aflossen dat ik bepleit maar aflossen om te voorkomen dat ik over 20 jaar mijn huis uit moet (om de schuld af te betalen) en blijf zitten met een grote schuld. Want dat is de situatie waar veel hypotheeknemers in zitten.
  Jouw situatie is gelukkig anders. Maar in feite is jouw droom hetzelfde als die van mij: vrijheid hebben om keuzes te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mij spreekt het idee om verlost te zijn van die verplichte maandelijkse lasten w.b. ons huis toch wel erg aan. Voor mijn gevoel maakt het je minder kwetsbaar, omdat je minder kosten hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wisselgeld voor het leven; ik vind em mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo erg als op de foto hoeft het niet te zijn...
  Als je 'n beetje zoekt(en je niet meteen aan makelaars over te leveren) kun je voor weinig geld al iets veel beters kopen.
  groetzz

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het gezien Annemarie, dit was een beetje een grapje. Maar inderdaad, heel mooie huizen voor nogsteeds een prikkie. Alleen jammer voor mij dat er geen zee is! Anders deed ik het zo. Maar dan was het waarschijnlijk ook geen prikkie meer. :)

   Verwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen